In een blad zag ik deze foto. Het ging om de auto (die is natuurlijk ideaal voor de moderne vader met zijn gezin). Maar mijn oog viel logischerwijs op de draagzak naast de auto. Wat zie jij als je daarnaar kijkt?

Allereerst zie ik een kind dichtbij z’n vader (?). Het kind hangt op de buik bij iemand die hem dichtbij wil hebben. Zo kunnen ze samen op pad (met de auto?). Beide handen vrij. Want papa kan een tas dragen, fles ook trouwens en z’n telefoon aan oor houden. Kind blij. Papa blij. Handig!

Wat me verder wel opvalt is de onnatuurlijke houding van het kind. Benen recht omlaag. En met ruggetje tegen de buik van deze papa. Dat kan beter, dacht ik meteen.

Benen recht omlaag versus heupen en bovenbenen ondersteund. Deze drager op de foto heeft namelijk alleen een steuntje tussen de beentjes voor t kind. Een ergonomische drager heeft een breder deel. Dat ondersteunt van knie tot knie over de gehele lengte van dit stuk. In Het Knooppunt vergelijken we dat wel eens met het zitten op een barkruk (prima voor even, maar na lange tijd toch oncomfortabel) of het zitten in een fauteuil (benen, billen en rug ondersteund). Die laatste wint qua comfort.

Dan de vooruitkijkende blik van het kind. De natuurlijke vorm van de ruggengraat van een mens is als een “S”. Bij pasgeborenen is deze er nog niet, maar is de rug nog bol; meer als de letter “C”. Dit komt door het opgevouwen zitten in de baarmoeder. Als je een bolletje tegen het onderste deel van de “S” aandenkt, dan kun je me hopelijk volgen als ik zeg dat dan minder goed voegt dan andersom. Papa de “S” en kind een “(” geeft dan “S)” versus “S(“. Die laatste sluit mooier aan dan de eerste. Het kind heeft dan een natuurlijkere houding tegen de kromming van de vader. Dit uitgangspunt heeft ergonomisch dragen ook. Geen overstrekking van het kind plus brede, goede ondersteuning. Bijkomend voordeel is dat het voor jou als ouder ook nog eens plezieriger en minder vermoeiend draagt.

Ik ben benieuwd. Wat zag jij voor je deze blogpost las?

1 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.