Doeken, dragers.. SCC, niet ergonomisch.. Ik snap er geen snars van!Photo 29-04-13 16 31 35

Er zijn heel veel soorten dragers, zoveel dat je er compleet in kunt doordraaien. Mijn vrouw, die consulente geworden is, heeft het draagvirus echt wel te pakken. En ik ben ook om, maar toch op een andere manier. Op deze pagina vertel ik je iets meer over de verschillende soorten, maar dan vanuit een mannelijk standpunt.

Doek of drager?
Tja, wat je zelf fijn vindt. Ik heb leren dragen met een doek en dat is fijn, maar een drager ook. Het is maar net wat bij je past. Wat mij opgevallen is in de afgelopen tijd is dat het voor mijn vrouw heel belangrijk is om veel verschillende draagtechnieken te kennen, ik heb dat echt helemaal niet. Als het lekker (genoeg) zit, en werkt voor de kleine, dan is t goed. Maar als je nog op zoek bent naar de manier voor jou, lees dan vooral verder over ons draagconsult! Meer over doeken lees je hier op papa draagt je wel.

Dragers, veel soorten
Dragers zijn het makkelijkst; je doet ze om, klik-klik of knoop erin en hij zit. Als je de desbetreffende drager een beetje door hebt. Want ook dat kan best een beetje tricky zijn.

De dragers vallen grofweg uiteen in drie soorten:

  • Niet ergonomische dragers, bijv. sommige types BabyBjörn
  • Ergonomische dragers, bijv. een Bondolino, Manduca of ErgoBaby
  • Framedragers, bijv. van Deuter, Vaude of Osprey (buitenmerken o.a. bekend van rugzakken e.d.)framedrager

Over het algemeen is het grootste verschil tussen de laatste en de andere twee soorten is dat je kindje in een zak in een frame op je rug hangt. Framedragers hebben als voordeel dat er wat opbergruimte in of aan de drager is, plus je kunt hem vaak ook goed neerzetten met je kind erin.  Aan de andere kant kun je in framedragers geen baby’s dragen, wat in de andere dragers wel kan. Ook is de drager vaak niet inklapbaar of opvouwbaar, dus je loopt altijd met zo’n groot geval. Ook is het dragen relatief zwaar doordat je kindje plus drager niet tegen je lijf aan zitten en de drager al veel gewicht van zichzelf heeft. 

Kindje tegen je aan in een drager

Over het andere type dragers, die in jargon vaak als SCC (Soft Structured Carrier) worden afgekort, is een heel ander soort. In deze drager zit je kindje tegen je aan, dus je hebt lijfelijk contact. Hierdoor draagt een dergelijke drager veel lichter en vaak comfortabeler. Binnen deze groep heb je twee soorten: ergonomische en niet-ergonomische.

niet ergonomische drager zoals bijvoorbeeld een babybjorn

Niet-ergonomische dragers

Veel dragers die je in de grotere babywinkels kunt kopen zijn van het type waar je kindje ook met het gezicht naar voren in kan. De manier hoe deze ontworpen zijn, maakt dat je kindje er meer in ‘hangt’ dan dat het ondersteund wordt. Hierdoor komt het gewicht  volledig op het kruis van je kindje terecht en worden alle schokken  door de wervelkolom opgevangen. Ook oogt de houding van je kindje niet comfortabel.

Het zal je dan ook niet verbazen, dat ik dit type liever niet aanraad. Gelukkig zijn er alternatieven!

Daartegenover staan de ergonomische dragersStorchenwiege soft structured carrier

Ergonomische dragers worden ook wel Soft Structured Carriers (SSC) genoemd. Het voordeel van deze dragers is dat je ze meestal niet hoeft te knopen. Van de meesten worden de banden vastgezet met een kliksysteem, maar er zijn ook een paar tussenvormen.

Bij dit type drager hangt je kindje niet, maar zit hij/zij goed ondersteund in de drager met een natuurlijke bolling van de rug. Kenmerkend is dat bij ergonomisch dragen geen advies gegeven wordt om vooruit te dragen.

Wij hebben in Het Knooppunt, het bedrijf van mijn vrouw, een grote verzameling dragers. Ze zijn allemaal net anders, maar de strekking is hetzelfde: zo comfortabel mogelijk voor beide, in een verantwoorde houding. Deze zijn te koop als ook te huur, lees meer over de uitleen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.