Zoals er cursussen zijn, zo zijn er ook consulten, maar eigenlijk is er geen verschil. Anders dan dat voor het dragen je vaak in anderhalf tot twee uur klaar bent in een consult. De draagconsulten worden gegeven door draagconsulenten. Ze kunnen op locatie of bij jezelf thuis worden gehouden.

Waarom een consulent?

Dragen is te leren. Ik vond het zelf wel wat eng om ermee aan de slag te gaan. Doordat mijn vrouw en ik bij een consulente hebben aangeklopt en  daar onze eerste knoop aangeleerd hebben gekregen, waren we heel veel zelfverzekerder. Het consult leek me wat apart, maar doordat ik met ons zoontje aan het spelen was en mijn vrouw oefende met een pop, vloog de tijd. Na een tijdje was het tijd om te voeden, en kon in met een drager aan de slag. Het was een erg fijne start, en nu ben ik nog steeds verkocht.

Draagconsulenten1523520_10201353884468577_132216245_o (1)

Er zijn meerdere opleidingen tot draagconsulent in Nederland, maar ook daarbuiten. Tijdens de opleidingen is er veel aandacht voor het hechtingsproces van kind in het gezin, veilig instrueren en daarbij natuurlijk ook voor draag- en knooptechnieken. De meeste cursussen bestaan uit 2 dagen, voor een basisniveau, met verdiepings opleidingen daarna. Het is daarom ook van belang goed te informeren waar, of en hoe een consulente geschoold is. Je kunt het goed checken via de site van de vereniging van draagdoekconsulenten. Sommige consulenten zijn gespecialiseerd in draagdoeken, anderen in dragers en weer anderen in allebei. Ook zijn er consulenten die dragers en doeken in een uitleen systeem aanbieden, dat kan handig zijn om uit te proberen niet gelijk te hoeven kopen!

Niet alle consulenten hebben veel ervaring met mannen bij consulten, het is toch meer een vrouwen ding. Maar bij Alles is Verbinding, het bedrijfje van mijn vrouw, Saskia de Mik, hebben we er werk van gemaakt om ook op een no-nonsense manier te leren dragen. Doek of drager? Welke knoop? Geen idee? Dan is dit is ons advies. To the point, gaan met die banaan. Geen theorie, alleen praktijk. En dat is veilig, en makkelijk. Het scheelt ook veel gestrubbel bij je thuis. Lees meer over het speciale duoconsult of dragerconsult.

Erkenning en Nascholing

Een consulente kan zich verder specialiseren, door vervolgopleidingen, en daarnaast ook nascholingen volgen. Dit is echter niet verplicht, ook iets om dus in de gaten te houden.

Samenwerkende consulenten

Er zijn ook verschillende groepjes van samenwerkende consulenten. Door samen te werken is er meer overleg, capaciteit en aandacht voor je vragen. Vaak kun je een consult bij de groep aanvragen en zal een van de consulenten het consult uitvoeren. Als je voorkeur hebt, dan kun je dat natuurlijk aangeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.